Bahaya Essential Oil dan Bahan Pewangi!

Pernahkah anda menghidu Essential Oil (minyak pati) terus dari botolnya dan apabila terkena kulit hidung anda, anda berasa pedih dan panas?

Inilah yang dimakan sebagai allergic reaction (reaksi alergi) atau iritasi (irritation) kulit anda terhadap Essential Oil tersebut. 

Essential Oil atau wangian jika disapu pada kulit secara terus boleh mendatangkan mudarat pada manusia.  Ramai yang tidak tahu Essential Oil ini mengandungi komponen allergan (bahan perengsa) yang berjadual dan kami ingin anda tahu mengenainya. 

Kondisi kulit yang mengalami penyakit ekzema

Pada tahun 2012,

Komitee sains keselamatan konsumer (Scientific Committee on Consumer Safety)  telah mengeluarkan pendapat mengenai wangian. Penemuan ini menyimpulkan bahawa 16% pesakit ekzema alah terhadap bahan-bahan yang terdapat dalam pewangi. Daripada populasi harian, 1-3% orang Eropah menunjukkan tindak balas alahan terhadap ramuan wangian biasa.

Terdapat 26 jenis komponen allergen yang terdapat di dalam Essential Oil dan fragrance (pewangi) yang disahkan oleh IFRA (International Fragrance Association), iaitu:

Peraturan Kosmetik yang disebutkan di atas menyatakan bahawa mana-mana daripada 26 allergen yang disebut di atas harus disebut dalam ramuan, tetapi hanya jika :

  • Produk yang disapukan pada kulit (contoh : losyen badan, solekan) melebihi 0.001% daripada jumlah kepekatan.
  • Produk yang dibilas bilas (contoh :  gel mandian, syampu) melebihi 0.01% daripada jumlah kepekatan.

Bayangkan produk yang mengandungi pewangi atau Essential Oil, tetapi tidak menyenaraikan allergen ini disebabkan oleh kandungannya yang kurang dari peratusan yang disebutkan diatas – ianya masih berpotensi untuk merengsa kulit!

Jadi berhati-hatilah jika memilih produk penjagaan kulit yang berpewangi atau mengandungi Essential Oil.

Tiba masanya untuk bertukar kepada
jenama CLEAN BEAUTY!

Di OLUMES, kami perihatin terhadap semua jenis masalah kulit pengguna, dan kami ingin membantu mereka menyelesaikan segala masalah kulit dengan selamat tanpa memudaratkannya. Oleh itu, kami sangat menitik beratkan segala hal dalam penghasilan produk, dari segi pemilihan bahan, pemprosesan, dan pembungkusan. Kerana kami tidak mahu memudaratkan kesihatan semua pengguna kami, keluarga haiwan kami dan seluruh alam semulajadi kami!

Jadi pengguna BIJAK, dan bertukar kepada OLUMES!

Terokai sekarang